torstai 11. toukokuuta 2017

Kutina, miksi kutisee? Miten lievennän kutinaa?


Kutina. Se kiusallinen ja ärsyttävä iho-oire, joka kiusaa monia ihmisiä. Mistä kutina johtuu? Miksi juuri psoriasiksen ja atopia iho-oireet kutiavat? Miksi sinivaloterapia voi yllyttää kutinaa? Näihin kysymyksiin saat vastauksen tässä kirjoituksessa sekä vinkkejä kutinan lieventämiseen.

Kutina on tällä hetkellä monella meidän koehenkilöllä vaivana kuoriutumisen sekä kuivuuden takia. Psoriasiksen sekä atopian iho-oireet tunnetusti kutiavat. Kuitenkaan kutinaa ei aiheuta itse sairaus, vaan pääasiassa ihon kuivuus, kuoriutuminen ja hilseily. Etenkin talvella kutina voi lisääntyä todella paljon, sillä talvella iho kuivuu entisestään, etenkin atoopikoilla. Tärkein asia on oikean kosteusvoiteen löytäminen. Jokaisen on löydettävä omalle iholle sopiva kosteusvoide, joka on tarpeeksi riittoisa. Jotkut atopiaa sekä psoriasista sairastavista ovat sitä mieltä, että kesällä ei tarvitse rasvata, kun iho on paremmassa kunnossa eikä kutia. Todellisuudessa ihon rasvausta ei tulisi koskaan lopettaa, vaan vaihtaa kosteusvoide kevyempään, jos talvella käyttää todella paksua ja riittoisaa voidetta. Jos ihoa kosteuttaisi ympäri vuoden niin olisiko seuraava talvi helpompi ihon kannalta? Todennäköisesti, sillä kesällä on iho ravittu hyvällä kosteutuksella sekä auringonvalolla tai sinivaloterapialla. Aurinko kuivattaa ihoa myös, miksi sitä ei siis tulisi rasvata? Varsinkin, kun monet atoopikot ja psoriaatikot tykkäävät auringon palvomisesta kesäaikaan, on ihon kosteutus kaiken A ja O ihan kaikille, oli ihosairautta tai ei.

Kutina vaihtelee jokaisella ihmisellä. Toisilla kutina on jatkuvaa ja se vaikuttaa elämään, toisilla ei kutina vaivaa ollenkaan. Joku kärsii kutinasta vain silloin tällöin. Kummassakin sairaudessa saattaa iho kutista niin paljon, että syntyy raapiessaan pahoja ihorikkoja. Kun ihorikko alkaa parantua, on senkin parantumisen merkki kutina. Näin ollen syntyy helposti raapimiskierre eikä haavaumat pääse välttämättä ikinä kunnolla parantumaan.Miksi sinivaloterapia voi yllyttää alussa kutinaa?


Sinivaloterapia kuorii vaurioitunutta ihoa ja poistaa näin tulehdusta. Kun iho kuoriutuu, se samalla kuivuu. Tämä on syy, miksi sinivaloterapian aikana kutina voi alussa yltyä. Kutina kuitenkin rauhoittuu, kun iho on saanut itsensä kuorittua. Kuivumisen ja kuoriutumisen takia on erittäin tärkeää myös sinivaloterapian kanssa muistaa hyvä kosteutus! Tarkemmin ihon reagoinnista sinivaloterapiaan löytyy kirjoituksesta Sinivaloterapian ABC.

Kuva lainattu www.askelterveyteen.comMitä tehdä, jos kutina yltyy sinivaloterapiajakson aikana kovaksi ja tekisi mieli raapia ihoa kynsin ja hampain sekä laittaa kortisonia?
Meillä on tarjota muutama vinkki, joita kannattaa kokeilla.


1. KOSTEUSVOITEELLA HANKAAMINEN


Ota käsiisi jonkin verran kosteusvoidetta ja levitä se kämmeniin. Tämän jälkeen ala ''hinkata'' rasvaisella kämmenellä aluetta, jota kutisee. EI kynsillä. Näin ollen kitkaa ei synny niin paljon, että iho menisi rikki eikä kynsiäkään tarvitse käyttää. 


2. OKLUUSIOHOITO


Jos sinusta tuntuu, että alue kutisee kuivuuden takia, on hyvä kokeilla tätä hoitoa. Levitä siis kerros voidetta alueelle joka kutisee. Kierrä elmukelmua voiteen päälle. Pidä kelmua noin 15-30 minuuttia paikallaan, jonka jälkeen voit hieroa jäljellä olevan voiteen ihoosi. Miten tämä sitten vaikuttaa? Kun elmukelmun laittaa voiteen päälle, tulee siihen okluusiovaikutus eli voide pääsee imeytymään paremmin ja tehokkaamin ihoon eikä kosteutta pääse haihtumaan ilmaan. Okluusiohoito voi olla myös hyvä apu kuoriutuvan ihon pehmentämiseen. Varsinkin, jos iho halkeilee kuolleen ihosolukko kerroksen takia.

Mitä tehdä voiteelle, joka ei ole imeytynyt ihoon?

Hiero imeytymätön voide ympäröivälle iholle. Näin ei ylijäämä voidekaan mene hukkaan. Ajan kanssa opit säännöstelemään oikean määrän voidetta!Kuva lainattu www.mtv.fi


3. ANTIHISTAMIINI

Antihistamiini tunnetaan allergialääkkeenä, joka helpottaa allergian oireita, esimerkiksi silmien kutinaa. Jotkut ovat saaneet siitä avun myös ihon kutinan kanssa. Kannattaa siis tätäkin kokeilla!Muistakaa laittaa iholle suojakerroin ulos lähtiessä! Suojakertoimen käyttö olisi suotavaa ympäri vuoden, sillä lumi heijastaa auringon UV-säteilyn kaksinkertaisena ihoon. Mutta jos ei vielä suojakerroin ole käytössä, on se nyt syytä kaivaa kaapin pohjalta, sillä UV-säteily nousee kokoajan, mitä pidemmälle kevättä mennään!
Ps. Nettisivujamme päivitetään, jonka takia ne voivat toimia huonosti. Pyrimme tekemään päivityksen loppuun mahdollisimman pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti