maanantai 8. toukokuuta 2017

Atoopikoiden toinen kontrollikäynti

Tällä viikolla on käynyt kaikki atoopikot toisella kontrollikäynnillä. Myös atoopikoiden viime tapaamisesta on kulunut kolme viikkoa ja tästä lähin atoopikoilla sekä psoriaatikoilla kontrollit ovat kolmen viikon välein. Melkein kaikilla atoopikoilla on tässä kolmen viikon aikana lähtenyt kuorimisvaihe käyntiin. Atoopikoilla se näkyy enemmän hilseilynä, mutta muutamilla on myös ollut kunnon ihon uusiutumista, joka on näkynyt ihon kuoriutumisena. Yhden atoopikon kohdalla kokeilu päättyi jo, mutta kerromme siitä lisää erillisessä kirjoituksessa! Atoopikoiden kanssa käytämme myös samaa VAS-kipumittarin tapaista asteikkoa kutinan mittaamiseen. Toisilla atoopikoilla se on kuorimisen/hilseilyn takia tässä kohtaa lisääntynyt, mutta toisilla se on jo rauhoittunut, vaikka on hilseily käynnissä. Täysin yksilöllistä siis.


Nainen, 19-vuotias, atopia

Koehenkilö on kärsinyt atopiasta 1-5 vuotta. Hän on ammatiltaan kokki, jonka keittiötyö ärsyttää ihoa. Ensimmäisessä tapaamisessa alueet olivat punaiset, varsinkin taipeissa. Kaulassa ei juurikana näkynyt mitään muuta, kuin haalea läiskä. Taipeissa kutina oli asteikolla 1-10 neljän kohdalla, kaulassa ja ranteissa 2. Toisessa tapaamisessa alueet olivat edelleen punakkaat sekä kaulaan oli noussut isompi punainen läiskä. Kutina oli asteikon mukaan kaulassa edelleen 1, taipeissa 4 ja ranteissa 2. Ei siis suuria muutoksia, paitsi taipeiden kutina oli hieman lisääntynyt. Töissä ollessa kutina lisääntyy ja saa herkästi hetken kestäviä allergisia reaktioita. Toisella kontrollikäynnillä alueiden punoitus oli selvästi laskenut sekä kaulassa oli enää etusormen pään kokoinen haalen punainen läikkä, joka oli kuiva. Hilseily oli hänellä alkanut kaksi viikkoa sitten, joka jatkuu hieman edelleen. Kutina kaulassa, taipeissa sekä ranteissa oli kaikissa asteikon mukaan 1, vaikka hilseily olikin käynnissä. Kaikki alueet olivat kuivia eli kosteutus on nyt ehdottoman tärkeää. Näissä kuvissa näkyy hyvin mitä tarkoitamme sillä, että alueet voivat mennä alussa huonompaan kuntoon.

Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 11.4.2017
Kuva otettu 5.5.2017
Kuva otettu 27.3.2017
Kuva otettu 11.4.2017
Kuva otettu 5.5.2017


Poika, 13-vuotias, atopia

Aikaisemmista kerroista kuvat voit käydä katsomassa Atoopikoiden ensimmäinen kontrollikäynti kirjoituksesta, jossa on kuvat lähtö tilanteesta ja kuvat kolme viikkoa sitten.

Nyt toisella kontrollikäynnillä iho on todella kuiva ja hilseilee paljon. Hyperpigmentaatiota on edelleen havaittavissa niin selässä kuin jaloissakin. Kutinaa ei kolme viikkoa sitten ollut kasvoissa, olkapäissä eikä rintakehän alueella ollenkaa eli oli kutina-asteikon mukaan 1. Nyt tällä viikolla kutina on kuitenkin noussut kasvoissa 2, rintakehässä 4, oikea olkapää 4 ja vasen olkapää 5. Vasen olkapää on myös enemmän rikki kuin oikea. Muuten kutinat ovat pysyneet samana mikä todennäköisesti johtuu ihon hilseilystä sekä kuivuudesta. Hänenkin kohdallaan kosteutus on todella tärkeää. Nämä kuvat ovat otettu tällä viikolla. Varsinkin selän kuvassa alaselässä näkyy hyvin hyperpigmentaatiota. Mainittakoon vielä, että sinivaloterapian aiheuttama hyperpigmentaatio ei ole vaarallista. Se ei varsinaisesti ole rusketusta ja häviää sinivaloterapiajakson jälkeen. Hyperpigmentaatio ei lisää syöpäsoluja tai niiden toimintaa eikä vaikuta solun DNA:han.

Kuva otettu 3.5.2017
Kuva otettu 3.5.2017
Kuva otettu 3.5.2017


Näistä koehenkilöistä huomaa, että toisella kutinaa ei ole vaikka iho hilseilee ja toisella kutina on taas hilseilyn ja kuivuuden takia lisääntynyt.

Hyvää keväistä viikon alkua kaikille! 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti