perjantai 7. huhtikuuta 2017

Psoriaatikoiden ensimmäinen kontrollikäynti

Tällä viikolla on ollut psoriaatikoilla ensimmäinen kontrollikäynti. Ensimmäisellä kontrollikäynnillä olemme ottaneet psoriasisläiskistä uudet kuvat, kyselleet kuulumisia sekä katsoneet, mitä koehenkilöt ovat alkaneesta sinivaloterapiajaksosta päiväkirjoihinsa rustanneet. Näin tulemme toimimaan myös jatkossa jokaisella kontrollikäynnillä.

Kaikilla on silminnähtävästi lähtenyt prosessi ihossa käyntiin. Henkilöillä, joilla ihottuma-alueilla ei ole ollut hilsettä, alueet olivat alkaneet hilseilemään eli kuoriutumaan sekä punoittamaan. Toisin taas henkilöillä, joilla ihottuma-alueilla oli ollut hilsettä jo ensimmäisellä tapaamiskerralla, oli sinivaloterapia kuorinut jo olemassa olleen paksun ihosolukon pois ja ihottuma-alue oli tullut punakkaammaksi. Kaikki tämä oli juuri sitä, mitä näiden ensimmäisten viikkojen aikana kuuluukin tapahtua!

Kysymme jokaisella käynnillä kutinaa VAS-kipumittarin tapaisella asteikolla, jossa yksi (1) tarkoittaa, ettei ole kutinaa yhtään ja kymmenen (10) tarkoittaa sietämätöntä kutinaa. Joillakin kutina ei ole muuttunut lievemmäksi ja toisilla se on vähentynyt huomattavasti. Kutinan alkaminen tai sen jatkuminen yleensä johtuu tulehduksen lievenemisestä ja sen poistumisesta. Jos vaikka mietitään, että kädessä on normaali haava. Alkaa sekin kutisemaan, kun se alkaa paranemaan. Kutina on siis myös tulehduksen lieventymisen merkki.

Vertailimme kaikkien kanssa ensimmäisellä kerralla otettuja kuvia kontrollikäynnillä otettuihin kuviin, jotta koehenkilö itse näkee, mitä tarkoitamme sillä, että sinivaloterapian alussa iho voi näyttää siltä, että se menee ensin "huonompaan" kuntoon.



Nainen, 52-vuotias, läiskäpsoriasis

Näissä kuvissa näkee, miten ensimmäisellä kerralla alue on jo ollut punakka ja kuiva. Kutina oli asteikolla yhdeksän (9). Koehenkilölle annettiin ohjeeksi ottaa valoterapiaa 5 x viikossa 30min/alue eli maksimiaika. Hän on toteuttanut kahdesta viikosta vain viikon sinivaloterapiaa, sillä lähti lomamatkalle, jolloin sinivaloterapia jäi ottamatta. Tästä huolimatta iho on reagoinut sinivaloterapiaan normaalisti; rajannut tarkan alueen sekä nostanut punoitusta. Iho on edelleen myös kuiva, sillä päänahkaa on hankala kosteuttaa. Kontrollissa koehenkilö kertoi kutinan olevan asteikon mukaan edelleen yheksän (9) eli ei muutosta kutinaan.

Kuva otettu 20.3.2017

Kuva otettu 5.4.2017


Mies, 40-vuotias, läiskäpsoriasis

Vasemmassa kuvassa, joka on otettu ensimmäisellä tapaamiskerralla näkee, miten iho on kuiva ja punakka. Kutina oli asteikon mukaan kolme (3) eli melko lievää. Koehenkilö sai ohjeeksi ottaa valoa 5 x viikossa 30min/alue. Eli maksimiaika myös hänelle. Oikeassa kuvassa, joka on otettu ensimmäisellä kontrollikäynnillä, iho oli kuorinut jo olemassa olleen paksun hilsekerroksen pois ja rajannut tarkkaan tulehdusalueen. Mitä luultavammin iho tulee kuoriutumaan vielä uudelleen. Kutinaksi asteikon mukaan koehenkilö kertoi yksi (1) eli ei kutinaa yhtään. Kutina oireena oli siis kahden viikon jälkeen poistunut kokonaan.


Kuva otettu 5.4.2017
Kuva otettu 22.3.2017


























Nainen, 41-vuotias, pisara-, läiskä-, kasvopsoriasis

Ylempi kuva on otettu ensimmäisellä tapaamiskerralla. Rinnanaluset olivat kovin punaiset, mutta eivät hilseilleet eivätkä olleet haavaumilla. Koehenkilö kertoi rinnanalusten ihottuma-alueiden olevan kovin kipeät. Kutina ei ollut oire. VAS-kipumittarilla kertoi kivun olevan 10 eli sietämätön kipu. Kahden viikon sinivaloterapian jälkeen varsinkin oikea rinnanalunen näytti huomattavasti paremmalta, kuten alemmasta kuvasta voi nähdä! Vieläkään ei hilseillyt, vaan osa alueesta oli jo yllättävänkin nopeasti vaalentunut. Kivussa oli myös tapahtunut täyskäännös kahden viikon aikana; koehenkilö kertoi luvuksi kipumittarilla 1 eli ei kipua lainkaan. Jännityksellä odotellaan, miten juuri tämä alue on muuttunut seuraavan kolmen viikon aikana!

Kuva otettu 21.3.2017


Kuva otettu 4.4.2017


Olemme antaneet koehenkilöille ohjeeksi ottaa valoa aamu- tai iltapäivästä esimerkiksi töiden jälkeen, sillä sinivaloterapialla voi olla piristävä vaikutus. Sinivalolla on todettu olevan myös unta parantava vaikutus. Tähän asti koehenkilöillä on erilaisia kokemuksia. Toiset ovat nukkuneet paremmin; eivät herää öisin sekä aamukärttyisyys on vähentynyt. Toisilla taas on piristänyt voimakkaasti, jos ovat ottaneet myöhään illalla juuri, kun pitäisi seuraavaksi käydä nukkumaan. Osalla sinivaloterapia ei ole vaikuttanut unenlaatuun mitenkään. Tästäkin voi siis päätellä, että tämäkin on täysin henkilökohtaista.

Ensi viikolla tapaammekin kaikki atoopikot ensimmäisen kontrollikäynnin yhteydessä. Siitä seuraavaksi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti