perjantai 1. syyskuuta 2017

Psoriaatikkojen kahdeksas kontrollikäynti

Tällä viikolla oli psoriaatikkojen toiseksi viimeinen kontrollikäynti. Tällä viikolla koehenkilöt myös tekivät ostopäätöksen käyttämästään PURE COMPLEXiON -tuotteesta, johon palaamme myöhemmin. Kerromme tässä kirjoituksessa henkilöstä, jolla iho ei meinannut reagoida sinivaloterapiaan ollenkaan, mutta sinnikkäästi jatkamme loppuun asti.

Nainen, 52-vuotias, läiskäpsoriasis

Koehenkilö on kärsinyt läiskäpsoriasiksesta 11-15-vuotta. Iho alueet kutisevat päivittäin ja vaikuttavat näin arkeen. Iho-oireita ilmenee ainoastaan päänahassa, mutta taudin kehitys on vuosi vuodelta mennyt huonompaan. Koehenkilö käytti ennen sinivaloterapiajaksoa kortisonigeeliä päänahan hoitoon. Koehenkilö sai valotusajaksi 5 kertaa viikossa ja 30min/alue eli maksimiajan. 
Aloitimme käyttökokemustutkimuksen koehenkilön kanssa 20.3.2017 ja jatkamme loppuun asti. 

Alla on kuvia muutamista käynneistä.

Ensimmäinen käynti 20.3.2017: 
Nämä kuvat ovat otettu ihan ensimmäiseltä käynniltä eli koehenkilö ei ole ottanut vielä yhtään sinivaloterapiaa. 

Kutina (asteikolla 1-10. 1 = ei yhtään, 10 = sietämätön kutina):
Oikea puoli: 9
Vasen puoli: 9

Kuva otettu 20.3.2017
Kuva otettu 20.3.2017

Ensimmäinen kontrollikäynti 5.4.2017:
Nämä kuvat ovat otettu ensimmäiseltä kontrollikäynniltä, jolloin koehenkilö oli toteuttanut sinivaloterapiaa 2 viikkoa. Koehenkilö oli ollut viikon lomamatkalla, jolloin sinivaloterapia oli jäänyt ottamatta ja päänahka oli hieman palanut. Alueet olivat tulleet hieman punaisemmaksi, mutta sama hilseily jatkui edelleen. 

Kutina
Oikea puoli: 9
Vasen puoli: 9
Kuva otettu 5.4.2017
Kuva otettu 5.4.2017

Ensimmäisen ja neljännen kontrollikäynnin välissä alueet ovat olleet koko ajan punakkaat. Hilseilyä on ollut välissä vähän vähemmän, mutta alkanut taas uudelleen. 


Neljäs kontrollikäynti 6.6.2017: 
Iho alueet punoittavat, hilseilevät hieman ja ovat pinnassa. Kutina vaivaa edelleen. 

Kutina
Oikea puoli: 8
Vasen puoli:8

Kuva otettu 6.6.2017
Kuva otettu 6.6.2017Neljännen ja seitsemännen kontrollikäyntien välissä iho on ollut edelleen punakka ja kutisevainen. Myös hilseily vaivaa edelleen. Kuudennella kontrollikäynnillä keskustelimme koehenkilön kanssa käyttökokemustutkimuksen lopettamisesta hänen osaltaan, sillä näkyviä muutoksia olisi tähän mennessä jo pitänyt tapahtua. Koehenkilö kuitenkin halusi itse jatkaa loppuun asti. Koehenkilön mukaan kutina rauhoittuu, kun valoa ottaa, mutta palaa terapian loputtua pikkuhiljaa takaisin.

Seitsemäs kontrollikäynti 7.8.2017:
Läiskät ovat selvästi vaalentuneet neljänteen kontrollikäyntiin verrattuna. Iho hilseilee hieman ja on todella pienikokoista hilsettä. Kutina on myös alkanut rauhoittumaan.

Kutina
Oikea puoli: 5
Vasen puoli: 5

Kuva otettu 7.8.2017
Kuva otettu 7.8.2017


Kahdeksas kontrollikäynti 28.8.2017:
Kahdeksas kontrollikäynti eli tämän viikon käynti. Iho edelleen kutisee ja hilseilee hieman. Vaalenemista viime kertaan nähden on kyllä selvästi tapahtunut. 

Kutina:
Oikea puoli: 4
Vasen puoli: 4

Kuva otettu 28.8.2017
Kuva otettu 28.8.2017

Koehenkilöllä on kestänyt ihon reagoiminen valoon selvästi kauemmin kuin muilla, vaikka on noudattanut antamiamme ohjeita muutamia lomaviikkoja lukuunottamatta. Tässä korostuu jälleen se, kuinka yksilöllisesti kaikkien iho reagoi sinivaloterapiaan. 

Hyvää viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti